VÅRA UTSTÄLLNINGAR

AKTUELLA


Utställningarna på Karlsgatan 2 bjuder på vitt skilda, spännande och intressanta ämnen. Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling. Västmanlands läns museums visar genom sina fasta utställningar Västmanlands historia från stenåldern till millenniumskiftet men har också tillfälliga utställningar som berör och väcker tankar.

Här kan du se aktuella och kommande utställningar på Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum. För mer information om respektive utställning besök museernas egna hemsidor.Hållbara hem - en utställning, en verkstad och ett Tiny house

Tycker du om att pyssla, inreda och renovera därhemma? Vill du också försöka leva mer hållbart? Med start i höst och fortsättning våren 2021 vill bjuder vi in alla nyfikna, renoveringssugna, kunskapstörstande, slöjdintresserade och hållbarhetssökande till vårt utställningsrum längst in i länsmuseet.

7 november 2020 - 28 november 2021
Västmanlands läns museum

Porträtt, postiljoner & picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran

Kvinnors roll bakom kameran har fått liten plats i historieskrivningen. Detta trots att fotografering inte var främmande för kvinnor från medelklassen under 1800-talet och början av 1900-talet. I Länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer, både yrkesfotografer och hängivna hobbyfotografer.

30 nov 2019 - 8 augusti 2021
Västmanlands läns museum→

Bella Runes Portal

Bella Runes Portal är ett digitalt konstverk som bygger på AR-teknik. Verket är producerat unikt för Västerås. Det är en hyllning till det gemensamma urbana offentliga rummet. Du upplever konstverket utomhus, när som helst, via appen Bella Runes Portal i din mobil. Bella Runes Portal existerar som en andra, virtuell verklighet längs Karlsgatan och på Skrapantorget i Västerås City. 

4 maj - 3 maj 2022
Västerås konstmuseum→

Någon sorts kunskap. Fotografi ur och av samlingar.


Under 2021 fortsätter Västerås konstmuseum att fördjupa det fotografiska mediet
 i flera olika utställningar, program och format.
 Med utgångspunkt i fotografiska konstverk ur Västerås konstmuseums samling, 
belyser årets samlingsutställning Någon sorts kunskap – fotografi ur och av samlingar
 fotografiet och den fotografiska tekniken. Utställningen utvidgar vår förståelse 
för användning och tolkning av fotografi.

20 februari 2021 - 30 januari 2022
Västerås konstmuseum→


Människor och motorer - berättelsen om Mimer

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - forntidens folk och fä

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - medeltidens makt och människor

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - nya tidens ordning och reda

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - modärna tider

Om Västmanlands historia under 1800-1900-talet. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv. Folk gick på bio och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden. Välkommen in i det moderna Västmanland!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

KOMMANDE