Om Karlsgatan 2

En mötesplats för alla

Museihuset Karlsgatan 2 är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett hus med två museer: Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.
Här kan du besöka museernas utställningar, gå på visningar, vara med på workshops, lyssna på föredrag och uppleva en rad olika evenemang för både stora som små. Du kan även besöka vårt arkiv och bibliotek där det finns böcker och föremål, foton, kartor och ritningar av hus. På entréplan kan du ta en fika i Karlsgatan Kafé eller handla i Karlsgatan Butik.
Hos oss kan du även hyra moderna lokaler, med hög tillgänglighet, i en industrihistorisk miljö. Det finns lokaler som är avsedda för möten, föreläsningar och seminarier.

På Karlsgatan 2 finns något för alla och vi har fri entré!

Välkommen!


Karlsgatan Butik

I museibutiken på Karlsgatan 2 hittar du produkter för olika tillfällen och smaker för både stora som små. Här finns allt från lokalt hantverk och vackra vykort till intressanta böcker. Köp med dig ett minne från ditt besök hos oss eller en gåva till en god vän.

Läs mer ➨

Karlsgatan Kafé 

Välkommen till Karlsgatans Kafé, där vi erbjuder närbakat fika, smörgåsar och lunch, samt nybryggt kaffe och espresso. Njut av vårt utbud av goda bakverk och smakrika måltider i en avslappnad atmosfär.

Oavsett om du vill ha en snabb kopp kaffe eller sitta ned för en lugn lunch, ser vi fram emot att välkomna dig. Karlsgatans Kafé – en plats för enkel och god mat i trevlig miljö omgiven av konst och historia.


Läs mer ➨ HUSETS HISTORIA

Mimerverkstaden byggdes 1911-12 och 1914-15. Byggnaden är en av de största och mest framträdande byggnaderna från ASEA:s tidiga år i Västerås. Otaliga är de västeråsare som arbetat åtminstone någon del av sitt liv på "Mimer", eller på "Sotis" som det hette i folkmun. Idag har tillverkningsindustrin i Mimerkvarteret fått ge vika för bland annat kontor och gymnasieskolor och Mimerverkstaden på Karlsgatan 2 är idag en mötesplats för konst och kulturarv. Ett hus med två museer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum, som båda två fortsätter värna och berätta om den här vackra industrihistoriska miljön.

Läs mer ➨