KULTURNATT PÅ KARLSGATAN 2

 

VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Utställningen Demokrati pågår

15:00-23:00
Demokratin är fantastisk men komplicerad! Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Och det är vi tillsammans som kan göra den bättre och starkare. Hur blir ett land demokratiskt? Och hur håller man ett demokratiskt samtal? Utställningen Demokrati pågår erbjuder en bred introduktion till demokrati som begrepp och levnadssätt. Kom och testa att lösa rättvisedilemman och prata om demokrati. Utställningen är anpassad för barn i åldrarna 9 till 12 år och producerad av Forum för levande historia. Utställningen öppnar hos oss just idag! Kl.15-17 finns personal på plats för att svara på frågor.

Rita demokratihjältar
15:00-17:00
I samband med öppnandet av utställningen Demokrati pågår inbjuds alla barn att komma och rita sin demokratihjälte i Kraftverket på länsmuseet.

Filmvisning “Nora röstar”
15:00-17:00
I samband med öppnandet av utställningen Demokrati pågår visar vi Marlene Tamlins film ”Nora röstar” var femtonde minut i museets biograf. Passar 3-6-åringar. Efter kl.17 går det bra att sätta på filmen själv när ingen tittar på någon annan film.

Industrikväden
12:00-23:00
Ett musikalisk rum skapat av musikern och kompositören Torbjörn Grass. Här får du som besökare en möjlighet att stanna upp, lyssna och vara del i en unik ljudvärld och du får en möjlighet till att reflektera kring det som en gång varit. Ur det nedlagda och trasiga har något nytt byggts upp. Utställningen har i andra versioner visats på Verket i Avesta, Koordinaten i Oxelösund och på Tekniska museet i Stockholm. Nu har Torbjörn utvecklat idén, byggt fler nya instrument och skapat ett helt nytt musikaliskt rum speciellt för Västmanlands läns museum.

När då var nu
12:00-23:00
Välkommen till Västmanlands läns museum och till historien om Västmanland. I fem interaktiva utställningar som alltid står hos oss får du följa med i berättelsen om människorna som format länet från forntid till millennieskifte. I utställningarna berättar vi om de människor som under tusentals år levt sina liv just här. Det finns mycket att se, lyssna på, känna, prova och uppleva för alla åldrar.

Tiny House
13:00-23:00
Föreningen FLIKS bjuder in till vernissage av deras egenbyggda tiny house på hjul i återbruk. Kom och lyssna på panelsamtal kring boende och byggande med spännande gäster, ät en våffla, måla schabloner på det lilla huset och lyssna på live musik. Detaljerat program finns på plats. Huset påbörjades i länsmuseets utställningsprojekt ”Hållbara rum” och vi är glada att se det igen utanför Karlsgatan 2.

Bjurhovda – de första 4000 åren
16:00-16:45
Elisabet Grahn och Bengt Wallén berättar och visar ett bildspel om Bjurhovdas historia och boken ”Bjurhovda – de första fyra tusen åren”. I hörsalen.
Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening har ett bokbord uppställt på entrétorget.

Bokbinderi – både hantverk och konst
17:00-21:00
Västerås bokbindargille visar hur bokbinderi går till, med häftlåda, falshammare och mycket mer. Du hittar dem en trappa upp.

Sy fingerdockor!
17:00-19:00
I länsmuseets utställningar finns både stora och små djur. Kom och sy ditt eget djur som en fingerdocka tillsammans med oss i Pedagogen en trappa upp.

Spanska sjukans minnesplaketter
17:00-22:00
Kulturföreningen Vi i Viksäng visar de delar som återfunnits av minnesplaketterna över de som dog i Spanska sjukan på Viksäng 1918. En trappa upp.

Arkiv och bibliotek
17:00-23:00
I vårt arkiv och bibliotek kan du som besökare få ta del av mycket spännande från länets historia! Gamla tidskrifter, böcker, olika slags handlingar, brev, dagböcker och foton är exempel på vad som finns bevarat i vårt arkiv och bibliotek på cirka 1500 hyllmeter. Ett urval av äldre årsböcker från andra länsmuseer och dubbletter från biblioteket kommer att finnas till försäljning under Kulturnatten. Du betalar genom att swisha Stiftelsen Nordiska museets fond för insamling av ekonomisk hjälp i Norden för att rädda Ukrainas kulturarv.

Samla frimärken – en hobby för alla
17:00-20:00
Västerås Filatelistförening berättar och visar en trappa upp.

Guidad tur med Kulturtåget
17:30-18:10
Nitiska portvakter, kärlek i Mimerporten, Ljushus och den stora olyckan. Kom och åk på en guidad tur med Kulturtåget. Turen tar ca 30-40 min. Samling 17.20 på Karlsgatan 2. Kostnadsfritt men begränsat antal platser. Biljetter hämtas i informationen från kl.12.00 samma dag. Turen är ett samarbete mellan Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Forntid i nutid
17:30-18:15
Följ med på en djupdykning i grav 67 från Tuna i Badelunda. Maria Olsson har under flera år återskapat den vendeltida kulturen och livet. Nu återskapar hon grav 67 och ni får följa hennes jobb att på ett så historiskt och arkeologiskt korrekt vis som möjligt återskapa föremålen från en vendeltida stormansgrav. I hörsalen.

Kinesisk kalligrafiuppvisning 中国书法展示
18:00-20:00
Kinesiska tecken är mycket gamla och deras historia kan spåras tillbaka till 5 000 år sedan. Kinesiska tecken är också mycket nya, eftersom de fortfarande används i stor utsträckning bland kineser idag, och rankas först bland världens fem stora språk. Kinesiska tecken är piktogram, vilket gett upphov till en unik skrivkonst. Kinesiska föreningen i Västerås (KFV) visar upp denna unika skrivkonst i hörnan bakom informationen. Besökare kan få t.ex. svenska namn översatta till kinesiska tecken, och vi skriver dem med ett speciell pensel som du kan ta med hem. Vi kommer också att tillhandahålla penna och papper för att du ska kunna lära dig att skriva på egen hand. Du som gillar kalligrafi kan uppskatta och diskutera kända kalligrafers kalligrafiverk med oss. Du kan också diskutera kinesisk kultur med oss. Mellan kl 19-20 blir det även en uppvisning i Taichi.

Guidad tur med Kulturtåget
18:30-19:10
Nitiska portvakter, kärlek i Mimerporten, Ljushus och den stora olyckan. Kom och åk på en guidad tur med Kulturtåget. Turen tar ca 30-40 min. Samling 18.20 på Karlsgatan 2. Kostnadsfritt men begränsat antal platser. Biljetter hämtas i informationen från kl.12.00 samma dag. Turen är ett samarbete mellan Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Samtal vid båten
18:30-20:00
Kom och se Maria Olsson från gruppen Uttaharjar visa sin vendeltida dräkt och föremål, återskapade efter fynd från Tuna i Badelunda. Vi tittar närmare på forskningen bakom och metoder att återskapa föremålen och dräkten, och ni får chansen att ställa många frågor. Vid båten från gravfältet i Badelunda i vår forntidsutställning.

Västerås Dragspelsklubb
19:00-20:00
Från schottis och hambo till Taube och tango. I hörsalen.

Berättelser från Bergslagen
19:00-20:00
Berättelser från Bergslagen med Bisse Falk som är författare, filmare och berättare. Hon är bosatt ute i skogen i Smedjebackens kommun, mitt i Bergslagen. Om Bergslagen handlar också hennes senaste bok Där eldarna dånade, utgiven på Ekomuseum Bergslagen, som hon kommer att berätta ur i ”brasans sken” i Kraftverket i länsmuseet. – Det finns så fantastiskt mycket spännande att tala om när det gäller Bergslagen, säger Bisse. Alla människor som bott och levt här och satt sina spår, från de rika brukspatronerna som kunde smycka sina trädgårdar med gyllene fontäner till de allra fattigaste som fick kämpa sig fram i snöstormen för att knacka på hos en avlägsen granne för att be om att få låna några potatisar till middagen för att inte svälta ihjäl. Berättelserna passar ungdomar och vuxna från 15 år.

Guidad tur med Kulturtåget
19:30-20:10
Nitiska portvakter, kärlek i Mimerporten, Ljushus och den stora olyckan. Kom och åk på en guidad tur med Kulturtåget. Turen tar ca 30-40 min. Samling 19.20 på Karlsgatan 2. Kostnadsfritt men begränsat antal platser. Biljetter hämtas i informationen från kl.12.00 samma dag. Turen är ett samarbete mellan Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Möten i drömlandskap
20:00-20:30
Dansaren Matilda Bilberg och saxofonisten Stefan Isaksson möter Torbjörn Grass verk Industrikväden! Medverkande: Matilda Bilberg, Stefan Isaksson, Torbjörn Grass. I Traversen längst in i museet. Var på plats innan föreställningen börjar!

Västmanland nu och då
20:30-23:00
Upplev Västmanlands bebyggelse genom länsmuseets arkivbilder i jämförelse med nytagna fotografier. Rullande bildspel i hörsalen.

Skapa pins och vykort!
20:30-22:30
Kom och skapa din egendesignade pin eller ett vykort i Kraftverket.

Möten i drömlandskap
21:00-21:30
Dansaren Matilda Bilberg och saxofonisten Stefan Isaksson möter Torbjörn Grass verk Industrikväden! Medverkande: Matilda Bilberg, Stefan Isaksson, Torbjörn Grass. I Traversen längst in i museet. Var på plats innan föreställningen börjar!

Möten i drömlandskap
22:00-22:30
Dansaren Matilda Bilberg och saxofonisten Stefan Isaksson möter Torbjörn Grass verk Industrikväden! Medverkande: Matilda Bilberg, Stefan Isaksson, Torbjörn Grass. I Traversen längst in i museet. Var på plats innan föreställningen börjar!

Karlsgatan Kafé
12:00-22.00

VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Konstlabbet öppet
17:00 – 22:00

Välkomna till Konstlabbet, vår kreativa verkstad på Västerås konstmuseum! Tillsammans bygger vi en gemensam skulptur på temat Älskade hus/Hus i natten. Drop-in utan kostnad eller anmälan.

Konst på 15 minuter – guidad intro till alla utställningar

17:00 Fokus på Elsa Backlund Celsing
18:00 Porträtt i Samlingen
19:00 Lisa Ewald – Jag får er att smälta
20:00 Landskap och platser i Samlingen
21:00 Teddy Sempinski – Mosaikmästaren i Västerås
22:00 Konsten som Handling

Konstjogg by night

21.30

Finns det konstverk som lyser? Sätt på dig pannlampan och följ med på en Konstjogg i Västerås – en perfekt kombination av joggingtur och guidad visning av den offentliga konsten i staden. Konstjoggen leds av Friskis&Svettis och Västerås konstmuseum. Tillsammans joggar vi och stannar vid några av de många fina konstverk i centrala Västerås. Tempot anpassas till de som deltar. Vi startar utanför Konstmuseets entré, Karlsgatan 2. Låsbara skåp finns inne i museihuset. Det finns tyvärr inte möjlighet att duscha. Aktiviteten är kostnadsfri och kräver inget medlemskap hos Friskis&Svettis. Konstjogg är ett samarbete mellan Friskis&Svettis Västerås och Västerås konstmuseum.