Guldmisteln 2020


Nu är det äntligen dags för årets upplaga av Guldmisteln, filmfestivalen som arrangeras årligen för att visa och hylla västmanländsk film! Det blir såklart massor av ny film, starka känslor, inspiration och spänning, allt som en filmfestival ska innehålla! Guldmisteln kommer i år arrangeras i digital form. En streamad livesändning som kommer vara fylld av kortfilmer och möten med filmskapare. Vi kommer att få höra historierna bakom och se bilder från kommande filmer och såklart blir det en prisutdelning där vinnaren av årets Guldmisteln presenteras!  

Guldmisteln är även Västmanlands officiella uttagning till den nationella filmfestivalen Novemberfestivalen där filmskapare från hela landet möts.

Guldmisteln arrangeras av Region Västmanland i samarbete med LDL-media.


 

PROGRAM

kl 14

BLOCK 1: Mellanvikt, Tungvikt och Work i progress: Sägen om en slåtterkarl


CA kl 15.15

BLOCK 2: 27+, Work in progress: Knackningar


CA kl  16.25

Block 3: Noomaraton


CA kl 17.05

Prisutdelning för Guldmisteln och Noomaraton


Ca kl 17.15

Tack för den här gången!


Observera att dessa tider är preliminära och programmet kan komma att ändras.

KATEGORIER


Programmet fylls av filmer i de tre kategorierna Mellanvikt (16-19år), Tungvikt (20-26år) och 27+ (27år och uppåt). 

I Work in progress-samtal kommer vi få möta regissören Frida Kempff som arbetar med slutförandet av sin nya film Knackningar och teamet bakom filmen Sägen om en Slåtterkarl

MELLANVIKT

Hej Lo

Regi: Tova Nordquist Nerén

Lo Emanuelsson bor på tredje våningen i en lägenhet vid Lillåudden i den halvstora staden Västerås. Lo skriver ofta på hennes blogg om sitt liv, vad hon gör, vad hon tycker om saker och ting och vilka tv-serier och filmer hon tipsar sina tusentals läsare om. Lo trivs verkligen med hennes tillvaro, tills hon en kväll kommer hem från affären och får ett sms från en okänd avsändare som inte vill tillkännage vem personen är. Lo blir fundersam. Tanken på vem det kan vara stör Lo i några dagar. Upplösningen får ett oväntat slut och lämnar kanske tittaren med frågor… eller?

TUNGVIKT

Krabbad #FlerOchFler

Regi: Shahab Mehrabi

Tre parallella historier som utspelar sig under en och samma natt. Våra tre huvudkaraktärer tappar kontrollen över sina egna öden och deras lojalitet sätts på spel.

Oväntad Jul

Regi: Josefine Unga

En historia om hur alkohol påverkar barn under julafton.

27+

En akademisk kvart

Regi: Marcus Holmqvist

En universitetslärare anländer till en föreläsningssal och finner den helt tom. Han måste nu fråga sig själv varför det har blivit så.

;

Regi: RobinWidell

Semikolon är en film om vad som döljer sig bakom dom vackra bilderna vi lägger ut på sociala medierna. En betraktelse om psykiskohälsa och hur socialamedier kan påverka oss. En film skapad utifrån en sömnparalys och drömmar, känslor under en depression. En reflektion av hur jag upplever många mår, glada utåt men hur mår vi egentligen?

Man or a Moose

Regi: Marcus Holmqvist

Jägaren Styrbjörn, finner sig själv en dag öga mot öga med den legendariska, vita älgen Brutus men klarar inte av att skjuta honom efter att deras blickar mötts. Efter jakten hånar hans far och bror honom och anklagar honom för att äventyra människors liv genom att inte skjuta den, enligt dem livsfarliga älgen. Styrbjörn stormar ut från jaktstugan och för att dämpa ilskan åker han ut och sladdar i skogen, när plötsligt den vita älgen uppenbarar sig i strålkastarna ...

Pest eller Corona 2 filmer
Pesten och Ryska snuvan

Produktion: Arbogateatern

Pesten, spetälskan, koleran, spanska sjukan. Corona. Världen har återigen drabbats av en pandemi, det är varken första eller sista gången. Men hur har det egentligen sett ut genom historien? Hur såg man på spetälskan? Vad trodde man syfilis berodde på? Vad sas vara bästa kuren mot ryska snuvan? Hur hindrade man pesten från att sprida sig på 1700-talet? Och hur många dog egentligen? Följ med oss på en resa genom tiden och diverse sjukdomar och pandemier. Med en stor del humor, en del allvar och så historiska fakta så genomför vi vår historiska resa. Kan vi lära oss något idag av det sätt som man hanterade sjukdomarna på? Har så mycket förändrats även om vi ständigt lär oss nya saker om sjukdomar och smitta? Eller gör vi bäst i att bara skratta åt gamla tiders huskurer och syn på sjukdomar?

The modern man from the past

Regi: Bengt Kyllinge och Joel Hillbom

Komisk och berörande kortfilm om vad som händer när en man från förr möter modern teknik. I samma film ser vi när han använder moderna metoder på gamla redskap. Vi får följa en man i morgonbestyren och när han handlar i en affär och samtidigt finner en oväntad lösning på ett problem. Tankeväckande om mänskligt beteende.

WORK IN PROGRESS

Knackningar

Molly flyttar in i sin nya lägenhet efter en tragisk olycka när ett konstigt ljud från övervåningen vänder allt upp och ner. Det ständigt ökande knackningen låter nästan som morse-kod, men när hon konfronterar sina grannar kan ingen höra det hon hör. Alla börjar ifrågasätta Molly, och innan hon vet ordet av kastas hon in i en jakt på sanningen.

Samtal med Frida Kempff regissör

Frida Kempffs filmer sträcker sig från dokumentärer till fiktion. Hennes filmer har visats och vunnit priser på några av de mest prestigefyllda filmfestivalerna i världen, inklusive Cannes, IDFA, London, Hot Docs och Telluride. Fridas dokumentärfilm, Winter Buoy, hade premiär på festivaler och biografer 2015 och fick fantastiska recensioner och flera internationella utmärkelser.

Sägen om en Slåtterkarl

Sägen om en Slåtterkarl är berättelsen om Arne, en svensk cowboy som genom sitt handlande hamnar på flykt. I 1800-talets Sverige är dock inte skogen som nu. Folktron lever starkt och väsen lurar runt alla hörn. Det verkar som att de kallar på Arne. Ju djupare in i skogen flykten går desto tätare sluter sig magin runt om vår hjälte.

Projektet har kommit till dels genom bidrag från Region Västmanland men främst genom det outtröttliga arbetet hos ett gäng fantastiska volontärer. Eldsjälar med stora talanger inom allt från skådespel till kostymbygge till smink. Inspelningarna har pågått under obekväma arbetstider och i tuffa utomhusmiljöer vid ca 10 tillfällen under hela sommaren. Men även mellan inspelningar har ett hårt jobb lagts ner för att inte bara göra projektet till verklighet, utan även göra det så bra som möjligt. Vi, Mattias, Viktor och Fabian vill rikta det största tacket till alla involverade i denna produktion.

Samtal med Mattias Greijer - Writer/producent/musik,  Fabian Zeidlitz -Writer/fotograf och Viktor Ankréus - Writer/regi

Mattias huvudsakliga uppgift har varit att ha huvudet över folkhavet. Se till att alla vet vad som ska göras, se till att vi får alla klipp vi behöver och att kontinuiteten inte bryts. Innan, under och efter produktionen har han också som uppgift att komponera och producera all musik som ska användas i filmen.

Fabians jobb har varit att styra kameraarbetet. Dels genom att praktiskt operera kameran på plats men också att planera kamerariggar, tekniker och såklart inte minst sätta sin konstnärliga stämpel på fotografiet.

Viktor är den känslomässiga spindeln i nätet. Hans ansvar har som regissör varit att vägleda såväl skådespelare som produktionsteam i hur scenen ska se ut. Den viktigaste aspekten är att förmedla känslorna som ska levereras i scenen för att skapa en trovärdig berättelse.

NOOMARATON


I år kommer vi även få se filmerna från årets upplaga av Noomaraton, filmtävlingen där film skapas på tid. Årets tävling gick av stapeln 6 september och på Guldmisteln kommer det avslöjas vilka bidrag som kommer få representera Västmanland i den nationella Noomaraton-finalen!

 

NOVEMBERFESTIVALEN



Guldmisteln är uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan, 20-21 november 2020. Filmare i åldern 16-26 år som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Västmanland kan kvalificera sig till Novemberfestivalen vid denna uttagning.