Besök oss

Fri entré

Med undantag för vissa program.

Öppettider

måndag stängt

tisdag kl 10-17

onsdag kl 10-20

torsdag kl 10-17

fredag kl 10-17

lördag-söndag kl 12-16


Öppettider helgdagar

Julafton 24 .12 stängt

Juldagen 25.12 stängt

Juldagen 25.12 stängt

Annandag jul 26.12 12-16

Nyårsafton 31.12 stängt

Nyårsdagen 1.1 stängt 


Sommaröppet 15 juni – 15 aug 2024

mån-fre kl 10-16

lör-sön kl 12-16


Hitta till Karlsgatan 2Museihuset Karlsgatan 2 ligger centralt i Västerås med endast några minuters gångväg från Västerås centralstation/busstation.

MED TÅG/BUSS
Från Västerås järnvägsstation/busstation är det ett par minuters gångväg till Karlsgatan 2, som ligger i det stora tegelhuskomplexet mittemot järnvägsstationen/busstationen.

SJ→ - här hittar du tidtabeller och priser för att åka tåg.
Västmanlands lokaltrafik→  - här hittar du tidtabeller och priser för att åka buss.

MED BIL
E-18- Cityringen- infart till höger på Karlsgatan mitt emot järnvägsstationen/busstationen.
Parkering

Parkeringsplatser finns i Punkts parkeringshus, Skrapans parkeringshus, Östermalms parkeringshus, på ASEA-torget och vid Västerås centralstation. Två handikappsparkeringar finns utanför huvudentrén till Karlsgatan 2.

Punkts parkeringshus→
Skrapans parkeringshus→
Östermalms parkeringshus→
Västerås centralstation→

Parkering och laddning för elfordon
I Västerås finns det några parkeringsplatser för fordon som helt eller delvis drivs med el. Du laddar din elbil eller elfordon på Slottsgatan och Stora Torget. Elen för laddning bjuder Västerås stad på, i övrigt gäller skyltade parkeringsvillkor. Besök uppladdning.nu→ för karta.

Inför ditt besökVälkommen till museihuset Karlsgatan 2. För att ditt besök ska bli så bra som möjligt finns det några saker att tänka på. Behöver du hjälp på plats? Fråga våra värdar, de har full koll på huset och utställningarna och hjälper dig gärna.
 
Väskor och jackor
Använd gärna de låsbara skåpen på entrétorget för förvaring av väskor och jackor. Du kan låna en pollett i Informationsdisken.
 
Visa hänsyn
Vi ber dig visa hänsyn genom att inte springa och skrika, men du behöver inte vara tyst. Tänk på att du är en del av andras upplevelse.
 
Djur
Djur är inte tillåtna i utställningarna. Men ledarhundar och assistanshundar är välkomna!
 
Tillgänglighet
Mycket av vår information finns i lättläst version och på olika språk. Huset är även tröskelfritt så alla i rullstol och permobil kan ta sig runt. Se nedan för mer information om tillgänglighet.
 
Se, men bara röra ibland
Många av våra utställningar har interaktiva delar. Men du får inte ta på allt då endast en lätt beröring kan förstöra ett konstverk eller historiskt föremål. Känner du dig osäker? Fråga våra museivärdar.
 
Barn
Vi vill att barn och vuxna ska uppleva våra utställningar tillsammans. Därför och av säkerhetsskäl, bör du inte lämna barnen ensamma utan uppsikt. Som vuxen ansvarar du för ditt barn.
 
Mat och dryck
Hos Karlsgatan kafé kan du alltid äta och dricka gott. Det finns även ett område för egen matsäck. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i utställningarna.
 
Värdegrund
Allas lika värde är en av våra grundvärderingar och därför är ingen form av diskriminering okej på Karlsgatan 2. Tillsammans med våra besökare vill vi vara en välkommande och trygg plats för alla – oavsett etnicitet, kön, ålder, religion, sexuell läggning, utseende eller funktionsvariation.

Tillgänglighet

Besökare med hörselskada

Ljudförstärkande guideutrustning finns att tillgå. Museipedagogerna är då utrustade med högtalare för att du ska höra vad som sägs. Besökare kan också låna trådlösa mottagare med halsslinga.

Ljudnivån på entrétorget begränsas med hjälp av akustikplattor i tak och på väggar.
Möblerna i kaféet är även utformade så att de ska låta så lite som möjligt.

Vår hörsal är utrustad med teleslinga. Informationen är inte försedd med teleslinga.

Besökare med rörelsehinder

Besökare i rullstol och permobil kan ta sig runt överallt i museet. Det finns inga trösklar i byggnaden.

Alla dörrar i museerna, utom toalettdörrarna, är automatiserade.

Vi har en rullstol för utlåning. Fråga i Informationen.

Besökare med synskada

Dörrarna till toaletter, konferenslokaler, pedagogiska lokaler är utmärkta med kontrastfärger. Skjutdörrar av glas förekommer i utställningsrummen och är då utmärkta med ett svart band i midjehöjd.

Vissa utställningar kan upplevas som mörka.
Det är tillåtet att medta ledarhund.

I trapporna finns ledstång på båda sidor i två olika höjder.

Vi kan efter önskemål erbjuda specialvisningar för synskadade grupper. För mer information och bokning kontakta Informationen på tfn 021-39 32 22 eller via mejl karlsgatan2@regionvastmanland.se

Besökare med barnvagn

Besökare med barnvagn kan ta sig runt överallt i museet.

Medhavd matsäck får ätas på avsedd plats, fråga i Informationen. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i utställningssalarna.

På entréplan är handikapptoaletten försedd med bädd. Dessutom är en av toaletterna på nedre plan utrustad med ett utfällbart skötbord.Besökare med allergi

Museet är rökfritt. Inga sällskapsdjur får tas med in på museet med undantag för ledarhundar.

Vi strävar efter att undvika allergiframkallande material i utställningar och inredningar. I samband med produktion av nya utställningar kan det ibland förekomma damm och starka dofter.

Om du är osäker kontakta oss inför ditt besök på tfn 021 -39 32 22 eller karlsgatan2@regionvastmanland.se
Övrig information

Här kan du läsa övrig information om Karlsgatan 2.

Läs mer